De Citrus

Balkonplant: De Citrus

In My Green House by GertrudeLeave a Comment

Het is lente! En ik weet niet of ik de enige ben, maar bijna alles schreeuwt in me: Ga naar buiten! Helaas zijn wij nog niet in het bezit van een echte tuin (staat op de planning), dus vandaar dat ik me voorlopig alleen richt op hoe je je balkon ook kan omtoveren naar een groene plek. Een rustig stekkie waar je na een werkdag nog even heerlijk kan genieten van de laatste zonnestralen.

Lente-proef

Om je balkon te toveren naar die groene oase, is het goed mogelijk dat veel van je planten die nu binnen staan het ook heerlijk in de buitenlucht vinden! Maar voordat je aan de gang gaat met je balkon is het handig je hiervoor eerst in te lezen . Je moet er toch niet aan denken je dierbare planten dood aan te treffen na een onverwachte nachtvorst.

Om onze balkons daadwerkelijk vol te laten groeien met de tofste planten, vond ik het tijd om wat aandacht te besteden aan welke planten je op het balkon kunt zetten. Want planten met kwetsbare bladeren, zullen wind en kou minder goed verdragen dan planten met stevige dikke bladeren, zoals de meeste cactussen en vetplanten.

Citroenplant
Hip en kleurrijk

Perfect voor op het balkon en helemaal hip is de citrus. Hij kent veel varianten: citroen, mandarijn, limoen, sinaasappel, oranjeboompje of kumquat (euh, wat? ;) ). Door zijn kleurige uiterlijk heb je al snel het gevoel dat je je op het mediterrane zuiden waant.

Wellicht denk je dat de citrus uit Spanje komt, maar de oorsprong van de citrus ligt in Zuidoost-Azië.  Daar wordt de citrus al meer dan 4000 jaar geteeld en is daarmee een van de oudste teeltgewassen ter wereld.  Eerst zette de citroen voet aan Europese bodem, gevolgd in de 16e eeuw door de sinaasappel.

Bitter maar eetbaar!

Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven. De vruchten zijn dus meer voor de sier.

Als je een citrus koopt, denk dan dat de plant niet winterhard is. Dit betekent dat zodra de temperatuur verder dan 5 graden zakt, je de plant naar binnen moet halen. Maar wat voor straf is dat? De plant bloeit in het voorjaar en beloont je met heerlijk geurende roomwitte bloemen.

Verzorging

Heb je een citrusplant gekocht, verpot dan eerst je plant bij thuiskomst. Net aangeschafte soorten staan meestal in harde kleigrond. Spoel voorzichtig een deel van de klei weg en verpot hem met speciale kuipplantengrond in een ruimere pot. Dit zorgt voor een nieuwe toevoer van voedingsstoffen, en zal de groei bevorderen.

Nadat je hem hebt verpot kun je de citrus met gemak op een beschutte zonnige plek op je balkon zetten. Vermijd een tochtige, winderige plaats daar houdt de citrus namelijk niet van.

Geef de citrus de eerste keer veel water. Wacht vervolgens totdat de kluit is opgedroogd voordat je hem weer water geeft. Geef dit keer een normale hoeveelheid water, en herhaal dit de hele zomer. De citrus heeft de voorkeur voor regenwater.

Aanschaffen

Heb je nou zoiets van, deze plant moet ik hebben? Ik zag op Instagram al foto’s langskomen van de citrus bij stadsplantenwinkel Rood en Bloem in Utrecht en tijdens mijn bezoek aan Groene Vingers in Delft.

Deel dit artikel