Sinds de start van mijn kamerplantenverslaving kreeg ik er ook ongevraagd een vervelend vliegje bij. Hij is zwart, zo’n 3mm groot en lijkt op een fruitvlieg: De Rouwvarenmug.
Hoewel dit vliegje geen serieuze schade aanricht aan je planten, blijft het vervelend om vliegjes in huis te hebben. Na een weekje leven gaan ze dood, en vinden zij hun eeuwige rustplaats in je vensterbank.
En aangezien mijn vensterbanken inmiddels bomvol staan met kamerplanten, is het gewoon irritant om deze zo vaak te moeten schoonmaken. Daarom ging ik op zoek naar het antwoord om van die mugjes af te komen!
Bestrijden aaltjes de larf?
Op internet vond ik al snel meer informatie over dit zwarte vliegje en daarbij ook verschillende alternatieven om dit mugje te bestrijden. Het eerste bestrijdingsmiddel wat ik tot tweemaal toe probeerde waren de zogenaamde aaltjes van het bedrijf ECOstyle. Dit bedrijf zegt een effectieve en biologische manier te hebben om de Rouwvarenmug te bestrijden door middel van aaltjes. Als natuurlijke vijand, zouden de aaltjes de larf binnendringen, waarna deze zal sterven. En dit het einde zou betekenen aan de vervelende mug. Echter na twee pogingen en bijna €42,00 lichter, had ik nog steeds last van deze mugjes. De dure aaltjes werkten bij mij dus niet. Heb jij hier een andere ervaring mee, dan hoor ik dat graag!
Dan maar weer limonadesiroop terug in de vensterbanken, het andere alternatief om de muggen te vangen, maar helaas bestrijd je ze hier niet mee. Totdat ik ook hier genoeg kreeg van de zoete geur en plakkerige smurrie bij het omstoten van zo’n bakje… Na een lange zoektocht stuitte ik op een goedkoop en makkelijk alternatief, namelijk: kaneel!
In onderstaande vlog laat ik precies zien hoe je het kaneelmengsel maakt.
Het kaneelrecept
- Kook 1 liter water en laat dit afkoelen.
- Doe ondertussen 2 eetlepels kaneel in een kom.
- Als het water is afgekoeld, giet je dit bij de kaneel. Meng met een garde zodat al het kaneel oplost. Laat dit dan even rusten, zodat het kaneel kan zinken naar de bodem.
- De drab die op de bodem blijft liggen, wordt een slijmerige substantie. Let op: schep juist de bovenlaag eraf voor gebruik, en laat de slijm liggen!
- Geef je plantjes nu de eerste kaneelkuur, en herhaal deze kuur na een week. Je zult merken dat dit goedkope middel wel effectief werkt tegen de Rouwvarenmug.
Hoe houd je deze mug voorgoed buiten de deur?
De Rouwvarenmug is afkomstig uit potgrond wat waarschijnlijk niet goed is gestoomd. Elke keer als jij nieuwe plantjes koopt en deze bijvult met potgrond, heb je kans op een uitbraak van de Rouwvarenmug.
Dus heb je nieuwe plantjes, zorg dan meteen voor een kaneelkuur en herhaal dit na een week. Zo houd je voorgoed de Rouwvarenmug buiten de deur!
Vraagje, heb jij ook last van deze mug? En wat heb jij allemaal al geprobeerd om deze mug te lijf te gaan? Laat het me weten in de comments!