‘Zoef, ritsel, kripsel, krak…’ Als je die geluiden hoort terwijl je net het lichtknopje hebt aangedaan, wees dan gerust. Het is geen inbreker maar hoogstwaarschijnlijk je nieuw gekochte kamerplant: de Calathea! Ik waarschuw je dus alvast, deze plant heeft niet voor niets de bijnaam; de levende plant!
Het bijzondere van deze plantenfamilie is de bladeren dus ‘leven’. Dit komt omdat het blad gewrichten heeft. De gewrichten worden gebruikt om de bladeren te sluiten wanneer het donker wordt, en om deze vervolgens ’s ochtends weer te kunnen openen.
Fluwelen bladeren
De Calathea bezit prachtig getekende bladeren, en sommige soorten voelen aan als fluweel. Hier volgt een aantal aandachtspuntjes om de plant thuis volledig tot zijn recht te laten komen!
Verzorging
De Calathea vindt zijn oorsprong uit de vochtige tropen uit Zuid-Amerika. Om dit klimaat enigszins na te bootsen thuis, besproei je de plant 1x per week met een plantenspuit en daarnaast zorg je ervoor dat de grond altijd vochtig is.
Kalkvlekken
Het kan voorkomen dat er na verloop van tijd witte kalkplekken op de bladeren komen. Dit komt door de hoeveel kalk in ons kraanwater, en is eenvoudig op te lossen door óf afgekoeld gekookt kraanwater óf mineraalwater te gebruiken.
Standplaats
De Calathea houdt niet van direct zonlicht en is heel tevreden met zowel een lichte als een wat donkerdere plek. Ik heb er bijvoorbeeld eentje in de gang staan.