In de jaren ‘70 was het dé kamerplant die je moest hebben. En nu is hij helemaal terug van weggeweest. Ik heb het natuurlijk over de Platycerium oftewel: de hertshoornvaren.
Weg met die pot!
De hertshoornvaren is een kamerplant die zowel met als zonder aarde kan groeien. Oorspronkelijk groeit deze plant in de tropische oerwouden van Azië en Australië als epifyt op boomstronken en takken.
Epifyt, wat is dat? Epifyten zijn organismen die op levende planten groeien, zonder hieraan voedsel te onttrekken. De bekendste epifyt is het luchtplantje, die zich eigenlijk van naturen ook wil vasthechten aan iets levends. Net zoals mos of alg, dat zich wil kleven aan bijvoorbeeld schors.
Dus mocht je de mogelijkheid hebben om aan een stuk boomschors of een blok hout omkleed met veenmos te komen, bevestig dan hier de hertshoornvaren aan en hang deze vervolgens op een lichte plek. Je hebt grote kans dat je hiermee een levend groen pronkstuk gaat creëren.
Mocht je dit doen, houd er dan wel rekening mee dat je de plant wel water moet geven, dus makkelijk demonteren is noodzakelijk.
De hertshoornvaren heeft twee verschillende soorten bladeren. De mantelbladeren aan de voet van de plant en de lange geweibladeren.
De mantelbladeren hebben de functie om het vocht vast te houden, zodat de wortels niet uitdrogen. Deze mantelbladeren zijn aanvankelijk groen, maar worden op den duur bruin en dor. Dit geeft helemaal niets, dit proces hoort bij de plant.
Meteen verpotten
Besluit je de plant niet te bevestigen op een blok hout met mos, dan groeit deze plant ook prima in een pot. Handig om te weten is dat de mantelbladeren zich na verloop van tijd om de pot heen klemmen. Dit maakt verpotten stukken lastiger zonder de plant te beschadigen. Dus mijn advies luidt: meteen verpotten na aankoop!
Water geven
De hersthoornvaren houdt het meest van een flinke plens water. Vergelijk het met een flinke regenbui in de natuur. Dus als je hem niet in een pot wil laten groeien, kan je hem zelfs even onder de douche doen. Heb je de plant wel in een pot, giet het water dan in de aarde en besproei de bladeren. Doe je dit een maal per week, dan heb je een dankbare plant die langzaam aan uitgroeit tot een plant die velen zal verwonderen.
Verzorging
Water: 1 x per week flinke plens
Standplaats: lichte plek zonder direct zonlicht
Kwetsbaar voor: Dopluis en bladluis
Prijs: €7,95