De effecten van kamerplanten

De vier bijzondere effecten van kamerplanten

In My Green House by Gertrude

Zo op het blote oog is het vrijwel niet te zien dat kamerplanten eigenlijk altijd aan het werk zijn. En niet zomaar een negen tot vijf baantje, nee, planten dragen voor een heel groot gedeelte bij aan het bestaansrecht van de mens. En alsof dat niet genoeg is, hebben ze ook een helende werking in zich. Gratis en voor niets. En dat is best even wat om bij stil te staan, toch?

Opdracht : The five minutes of urban Green

Daarom daag ik je uit door het doen van een opdracht zelf eén van die functies te kunnen ervaren. Doe je mee? Lees dan eerst de opdracht in zijn geheel door voordat je hem uitvoert.

 1. Ga voor jezelf na wat jouw favoriete plant is die nu in jouw omgeving staat.
 2. Haal even alles wat kan afleiden weg, zo ook deze blog.

Ga naar de plant toe, en besteed de komende 5 minuten aan het kijken naar de plant. Lees daarna verder.

1.Planten kunnen stress verminderen

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum (L) zette 46 studenten achter een computer met de opdracht zichzelf in te leven in de foto’s die ze zagen. De ene helft van de studenten kreeg foto’s van een groene omgeving te zien, en de andere helft van een stedelijke omgeving. Om de stress op te wekken lieten de onderzoekers de studenten, onder tijdsdruk, rekensommen oplossen. Wat bleek: studenten die de groene foto’s voorgeschoteld kregen herstelden beter van de stress dan de studenten die enkel bebouwing zagen. Groen kalmeert dus.

Als het goed is heb jij dit zojuist ook meegemaakt tijdens de uitvoering van de opdracht. En? Wat vond jij? Vijf minuten kijken naar Urban Green zou volgens de VU zo stress verlagend zijn dat kamerplanten bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

2.Planten geven je een schone lucht  

Formaldehyde*  is een kleurloos giftig gas wat voorkomt in bijna elk huis. Dit giftige gas zit vooral verwerkt in dakplaten, triplex, vloerbedekking, meubelbekleding en gordijnen. Zomaar even wat gevolgen hiervan: Het last hebben van hoofdpijn, snotneus, niezen en geïrriteerde ogen. Astmatische mensen kunnen zelfs klachten krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Kamerplanten daarentegen zuiveren de lucht en breken deze giftige stoffen af. En een schone lucht en betere luchtvochtigheid vermindert allergie en uiteindelijk ziekteverzuim. Hieronder een lijstje met kamerplanten die de lucht het meest zuiveren.

 • Graslelie
 • Epipremnum
 • Lepelplant
 • Aloë Vera
 • Hedera
 • Ficus benjamin
 • Krulvaren
 • Dwergpalm
 • Vrouwentongen
 • Draceana
 • Rubberboom

 *Formaldehyde is onderdeel van de VOS (Vluchtige organische stoffen) bestaande uit:

Formaldehyde, Xyleen Tolueen, Benzeen, TCE, Chloroform, Ammoniak, Alcohol en Aceton

3.Planten laten je gelukkiger voelen

Een ander effect van planten is dat mensen zich gelukkiger voelen in een natuurlijke omgeving.  Bomen en (kamer)planten zetten de hersenen van mensen die in een stad wonen in een andere modus: van waakzaam en gericht op de visuele buitenwereld, naar reflecterend en oriënterend naar zichzelf.

4.Planten verbeteren je prestaties met 20% – 40%

Planten op kantoren hebben naast de luchtzuiverende functie nog een andere waardevolle functie. Planten fungeren namelijk ook als geluidsdemper, zo raak jij minder afgeleid van al het geroezemoes en nemen je prestaties toe! En eén plant is al voldoende!

Persoonlijk

Daar word je stil van hé? Tenminste als ik zelf zo’n artikel aan het schrijven ben raakt het me enorm wat voor immense impact te natuur eigenlijk wel niet heeft. Planten zijn voor mij het voorbeeld zoals het allemaal bedoeld is. Een plant is gewoon plant, voert zijn taak uit door simpelweg te zijn. Daar ligt voor mij als mens nog wel een uitdaging…

Intogreen is het platform waar met name op een wetenschappelijke manier naar planten wordt gekeken. Dit was mijn inspiratie om deze blog te schrijven, ook is de onderstaande poster is van hun afkomstig, ik heb alleen even de randen een kleurtje gegeven.

De effecten van planten

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit artikel