Met heel mijn hart – ‘Mè d’ éél oew art

In My Green House, Persoonlijk by GertrudeLeave a Comment

Mijn voornemen voor 2018 is om mij echt thuis te gaan voelen in Bergen op Zoom. Hoewel ik, zo bleek eerder in mijn leven, niet zo’n moeite had met aanpassen, vond ik het toch knap lastig om mij één te gaan voelen met de Bergse bevolking. Helemaal zal dat wellicht nooit zijn, maar telkens een klein beetje water bij de wijn kan geen kwaad.

In 2017 ging het al stukken beter. Ik leerde langzaamaan wat mensen kennen, en kreeg er zelfs vriendinnen bij. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik zette de stap om stekjes te gaan verkopen bij KWEEK. Met de verhuizing naar het andere pand werd mij gevraagd of ik de winkel zou willen omtoveren tot een urban-jungle. Toen kreeg Bergen op Zoom er niet alleen een stadsplantenwinkel bij, maar ook een enthousiasteling die nu stiekem aan het dromen is om ooit in het centrum haar eigen plantenwinkeltje te mogen openen.

Vastenavend

Maar zo ver is het nog lang niet, eerst staat hier Vastenavend (zeg: vastenavund, ‘carnaval’ is als vloeken) voor de deur. Anders dan in andere steden, gaan de Bergenaren hier de straat op verkleed met hun oude huisraad. Vaste items daarbij zijn onder andere een boerenzakdoek om je hals met de knoop aan de voorkant (heel belangrijk), een boerenkiel, een leren of bonten jas, een hoedje en een stuk vitrage om je heen. En sommige maken het helemaal bond en zetten een lampenkap op hun kop!

Zo ver, zo over staat te lopen en dat dan ook leuk te vinden, ben ik nog niet. Maar ik heb wel gezegd dat ik het dit jaar wil proberen…

‘Mè d’ éél oew art’

En om nu al helemaal in mijn voornemen te gaan staan, heb ik speciaal voor Vastenavend een plantje ingekocht dat bij het thema van dit jaar past. Dit plantje (Hoya kerrii) heeft de vorm van een hart en draagt naast een stuk gordijn, ook een label met de verzorgingstips. In.. het Bergs! Kan de niet-Bergenaar onder ons dit ontcijferen? Het waterdichte label kan overigens mee vastenavend vieren aan je hoed of jas!

Het speciale Vastenavendplantje is vanaf nu te koop voor €5,95 bij de stadsplantenwinkel in KWEEK. En wat zou ik trots zijn als ik tijdens Vastenavend dit plantje in de raamkozijnen van de Bergenaren zou zien stralen! Wie weet lukt het mij om de Bergenaren in mijn hart te sluiten, en zij mij. Aan het motto van dit jaar zou het in ieder geval niet liggen…

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit artikel