Klassieke muziek en kamerplanten

Houden kamerplanten nou écht van klassieke muziek?

In My Green House by Gertrude

Zo af en toe komt er weleens een artikel voorbij, waar het gaat over planten die positief zouden reageren op muziek. Zelf ben ik geen wetenschapper, en zou ik dus nooit durven beweren of dit klopt.

The Secret Life of Plants

Nu denk je wellicht, en Christopher Bird en Peter Tompkins dan? Deze wetenschappers experimenteerde met muziek en kamerplanten. Hun boek The Secret Life of Plants maakte dan ook veel los toen het verscheen in 1973.

Er werden proeven gedaan met klassieke muziek. In een van deze proeven werden kasplanten blootgesteld aan verschillende muziekstijlen. Klimplanten die de werken van Haydn, Beethoven, Brahms en Schubert hoorden, groeiden naar de speakers toe. Maar de planten die werden blootgesteld aan Jimi Hendrix en Led Zeppelin groeiden juist weg van de speakers.

Planten voorleesboeken

Fanatiekelingen gingen klassieke muziek draaien voor geraniums omdat ze dachten dat dit goed voor ze was. Er verschenen zelfs voorleesboeken voor kamerplanten, ja echt!

Later zijn de proeven herhaald van Bird en Tompkins maar de beschreven reacties werden niet gezien.

My Green House music

Het neemt natuurlijk niet weg dat klassieke muziek ook gewoon aangenaam is om naar te luisteren. En om deze reden heb ik een afspeellijst samengesteld op Spotify. Deze lijst bevat alleen maar  klassieke muziek en kan je gratis volgen. Of kamerplanten nu écht van klassieke muziek houden laat ik in het midden. Op míj heeft deze samenstelling in ieder geval net zo’n positieve werking als de mogelijke effecten van kamerplanten op de mens.

Bron: Quest 2 – 2017 ‘Hoe intelligent zijn planten?

Deel dit artikel