Meet the Alocasia’s

In My Green House by Gertrude

Toen ik de titel Meet the Alocasia’s opschreef bedacht ik dat deze ook prima gebruikt zou kunnen worden als titel voor een Pixar film. De film zou dan gaan over een Alocasia familie die door ontbossing in Azië noodgedwongen moest vertrekken naar de huiskamers van Europa. Eenmaal daar aangekomen trof de familie een groene hype aan…
Goed, ik sla door.

De Alocasiafamilie telt meer dan 79 soorten. Wij kennen in onze Urban Jungle’s maar een beperkt aantal soorten, waarvan de Polly, Zeberina en Portadore de bekendste zijn.
De Alocasia familie is een aantrekkelijk soort is. Blijkbaar zo opvallend dat elke groenliefhebber hem in huis wil hebben. Daar speelt de reclame-industrie handig op in, want dikwijls zie je de Alocasia Zebrina sierig poseren als tijdschrift model.

Herkomst alocasia’s

De Alocasia komt van nature uit de tropen uit Azië, en houdt van een vochtige, warme en lichte omgeving. De letterlijke vertaling van de naam Alocasia betekent ‘olifantenoor’. Dit omdat de bladeren van sommige Alocasia soorten hier veel op lijken. Zoals de Alocasia Portadora.

In de vrije natuur kan een Alocasiasoort met gemak uitgroeien tot een reusachtige plant van meer dan 2 meter. Hoewel dit niet vaak voorkomt in onze huiskamers, is de Alocasia toch een plant waarbij je rekening moet houden met de ruimte die zij in beslag neemt.

Guttatie

Een ander bekend trekje bij de Alocasia’s zijn de hangende druppels onderaan de bladeren. Dit verschijnsel heet guttatie.
!!Let op: Guttatie kan houten voorwerpen en vloeren beschadigen!!

Verzorging

De Alocasia is qua verzorging niet de meest makkelijke plant. Dit omdat zijn tropische roots lastig zijn na te bootsen in onze huiskamers. Zet hem op een lichte plek, zonder dat hij in de volle zon staat, en houd de grond licht vochtig. De Alocasia is een hoge luchtvochtigheid gewend daarom is het belangrijk hem eenmaal per week te sproeien met een plantenspuit. Spuiten voorkomt dat het blad lelijk wordt of dat spint toeslaat.

 

Meet the alocasia's

De verschillende soorten Alocasia’s

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit artikel