Stekjesruil op facebook hoe werkt dat?

Stekjes ruilen in een Facebookgroep, hoe werkt dat?

In My Green House by Gertrude

Afgelopen week heb ik voor het eerst via een Facebookgroep een stekje geruild. En ik kan je vertellen, als de ruil goed is gegaan is de kans heel groot dat je opnieuw gaat ruilen. Want deze manier van delen werkt niet alleen verslavend, het is ook superleuk en scheelt je bakken met geld.

Hoe werkt zo’n ruilgroep?

Je meldt je eerst aan bij een Facebookgroep waar stekjes worden geruild. Zelf zit ik bij de groep ‘Planten-| Stekjesruil NL’. Dit is ook de groep waar ik mijn eerste ‘trade’ heb gedaan. Ben je als lid geaccepteerd, lees dan eerst even uit respect voor de initiatiefnemers de huisregels door.

Je kan nu gaan beginnen met ruilen. Zelf was ik op zoek naar de plant met de naam Hottentot (Crassula marnieriana). En zag deze vetplant toevallig voorbijkomen in de ruilgroep. Omdat verkopen niet is toegestaan, is ruilen de enige optie om aan een stekje te komen.

In mijn geval mocht het nou net zo zijn dat de aanbieder van de Hottentot opzoek was naar een stekje van een Chinees lantaarnplantje. Mooie deal dus.

Facebook groep Planten en stekjesruil

Ik reageerde op de foto van het ruilverzoek dat ik dit stekje graag zou willen ruilen.

Vervolgens kreeg ik vrij snel reactie met het verzoek om via een PB (privebericht) onze adresgegevens uit te wisselen. Dat is het dus eigenlijk. Je reageert en bij gehoor heb je een trade!

Zit je verlegen om post

Maar stekjesruil is niet het enige wat ik uit deze groep haalde! Zo werd er eerder een oproep gedaan door een persoon die veel zaadjes overhad van de Frizzle zizzle plant. Als je dit zaad wilde hebben, moest je een aan jezelf gefrankeerde en geadresseerde envelop naar deze persoon toesturen. Natuurlijk deed ik dit en een paar dagen later lag de envelop die ik deze persoon opstuurde weer in mijn eigen brievenbus, met zaad!

Goed, het zaad wil nog steeds niet uitkomen, maar daar gaat het nu niet over. Het is leuk om op zo’n manier contact te krijgen met andere plantenliefhebbers en je kennis te vergroten!

Hoe verzend je zo’n stekje?

Even terug naar de stekjesruil. Hoe verzend je nou eigenlijk zo’n kwetsbaar stekje zonder dat je de volle mep kwijt bent aan pakketpost? Ik heb weleens gelezen van mensen die hun stekje in een wc-rolletje doen en het zo verzenden, maar zelf kies ik voor het brievenbus pakketje. Het karton beschermt het stekje, en de verzendkosten zijn relatief laag (€1,79). Doosjes hiervoor worden verkocht bij de Hema voor €1,00 per stuk. Dit is naar mijn idee de beste optie.

hottentot

Crassula Marnieriana Hottentot

 De leukste ruilgroepen op Facebook

En? Ga je het ook eens proberen? Of ben je al een expert in stekjesruilen? Vind jij dat ik nog iets vergeten ben te melden? Ik hoor het graag!

Ik ga in ieder geval verder met ruilen, ik heb momenteel vier gewortelde Pilea stekjes, en ben nog op zoek naar een stekje van:

  • Begonia Maculata
  • De roos van Jericho
  • Zaagcactus

Mocht je nou liever face-to-face willen ruilen, ga dan eens op zoek naar ‘offline’ evenementen. Of check de workshop & event pagina voor een stekjesruil!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit artikel