Zo start jij een stadstuin

Tover je balkon om in een stadstuin

In My Green House by Gertrude

Met de lente voor de deur, begint het misschien al een klein beetje te borrelen om je balkon om te toveren in een mooie stadstuin! In deze blog kom je onder andere te weten welke kamerplanten daarvoor geschikt zijn, en wanneer je de planten buiten kan zetten. En verder zal ik je wat voorbeelden laten zien, van mensen die hun stukje beton al hebben omgetoverd naar een groene stads oase.

Afharden

Voordat je je planten definitief buiten kan zetten, is het belangrijk dat je ze eerst laat wennen aan hun nieuwe plaats. Dit heet in vakterm afharden.

Zo zet je je toekomstige buitenplanten voor ten minste vijf dagen, elke dag, op een half beschaduwde plaats een uurtje buiten. Anders heb je kans dat je bladeren verbranden, en deze traan wil je jezelf natuurlijk besparen :P

Dit doe je in de week voor IJsheiligen (7 t/m 13 mei 2018), want nadat IJsheiligen is geweest is de kans op vorst vrij klein, en ben je er vrij zeker van dat je niet-winterharde planten ook zullen genieten van hun nieuwe plekje.

Vertical garden

Goed, je planten kunnen naar buiten, maar je wilt ook het stuk beton waar je nog tegenaan kijkt snel groen krijgen. Daarvoor kan je of gebruikmaken van snelgroeiende kamerplanten (Hedera), een hangplant die enigszins de muur afleidt óf door een vertical garden aan te leggen! Supersimpel om te maken en met de juiste planten (verderop bij: winterharde planten) overleven deze planten met gemak de winter. In het boek My Green House staat precies uitgelegd hoe je deze tuin aanlegt.

 

Vertical garden

Boenen

Maar voor dat het daadwerkelijk begint met het inrichten of aanleggen van je eigen stadstuin is het aan te raden om je eerst in te leven hoe mooi groen straks dat tuintje moet gaat worden. Zodat je vervolgens dusdanig geïnspireerd en gemotiveerd raakt om gelijk je agenda te trekken om een opruim-boen-order-en-verwonder-dag te organiseren! Je hebt een goede plek nodig, want wie weet trakteert die dood-uitziende plant tóch nog wel op kleine kroost! Afijn, daar kan je nu alvast mee beginnen!

Welke kamerplanten kunnen naar buiten?

Hoewel veel planten opknappen van hun nieuwe stadsplaats, vindt lang niet elke plant dit fijn. Over het algemeen geldt dat tropische plantsoorten, met een dik blad, hier zeker geschikt voor zijn.

Begonia’s
Cactus-soorten
Hedera soorten
Vetplanten
Yucca
Kamerlinde
Fatsia Japonica

Mist er volgens jou een plant, laat dit dan even weten beneden in de comment.

Winterharde potplanten

Dit zijn planten die ook in de winter in de pot gehouden kunnen worden. Zie afbeelding hieronder.

  1. Dianthus Kahori
  2. Stipa tenuissima
  3. Erica carnea
  4. Gaultheria procumbens
  5. Buxaceae
  6. Sempervivum
  7. Fuchsia David

buiten pot planten

Meer inspiratie

Gluren bij de buren kan je naar mijn mening het beste doen op Pinterest. Daar scrol je verwonderend door de schatten van inspiratie. Zo heb ik zelf een bord met de naam Stadstuin – no Garden ///  waar ik mij graag laat inspireren hoe anderen hun stadstuin hebben ingericht.

Zelf heb ik het boenen er al opzitten, en zal ons balkon gaan gebruiken als inspiratie voor een nieuwe categorie Stadstuin. Daar hoop ik je de komende maanden te inspireren om het binnen ook naar buiten te halen. Mocht je ideeën of suggesties hebben, laat mij en anderen dat dan vooral weten via de comments!   

 

Deel dit artikel