Inmiddels behoort de Pilea bij de Intratuin thuis in het vaste assortiment, en staan er pallets met planten te wachten om verkocht te worden. Maar nog niet zo lang geleden was deze plant nauwelijks verkrijgbaar. En mocht je van geluk spreken als je een plantje of stekje kon bemachtigen.
De Pilea leerde ons delen
De Pilea heeft de mens weer aan het delen gekregen. Een Pilea was namelijk een tijd lang alleen verkrijgbaar in stek-gekregen-vorm. Gelukkig had ik zelf al in een redelijk vroeg stadium een Pilea stekje bemachtigd (credits gaan naar mijn schoonmoeder), nog net voordat de echte hype uitbrak, en de boetiekjes in de steden de hoofdprijs aan deze plant hingen.
Inmiddels anderhalf jaar later is mijn kleine stekje uitgegroeid tot een echte big mama, en ben ik de tel kwijtgeraakt hoeveel stekjes ze me al wel niet geeft geschonken. Want de Pilea produceert zoveel baby’s, dat je maar hoeft te knipperen met je ogen en ja hoor je kan weer aan de gang.
Van China naar Scandinavië
Ondanks de populariteit nu, is de geschiedenis van de Pilea minder rooskleurig. Zo had het maar weinig gescheeld dat er helemaal geen Pilea hype was geweest, laat staan dat wellicht nu een pilea op jouw vensterbank staat. We hebben het eigenlijk allemaal te danken aan de Noor Agnar Espegrem, die bij zijn gedwongen vertrek uit China in 1945 een Pilea stekje meenam. Ondanks de barre en lange tocht overleefde het stekje het. Deze Noor verspreidde het plantje eerst door Scandinavië en later ook door Europa.
Mocht je nog niet weten hoe je een Pilea stekt, in onderstaande video leg ik het je uit.
Heb je nog geen Pilea?
Betaal voor een plant zeker niet meer dan €15,00. Voor die prijs heb je een volwassen moederplant waar al stekjes in de grond zitten. Voor een uitgegroeide stek betaal je zo rond de €8,00 in een tuincentrum. Koop naast de Pilea een pot waar aan de onderkant een gat zit, zo kan het overtollige vocht weg en dit voorkomt wortelrot (overigens is dit bijna voor iedere plant het geval).
Bij thuiskomst pot je gelijk de Pilea over in de grotere pot, en geef je hem water. Zet de Pilea op een lichte plek, zonder dat hij in de volle zon staat, en geef hem zo’n 1 a 2 keer per week water. Staat jouw Pilea al meer dan een jaar in dezelfde pot, mest hem dan een keer per week bij met Pokon.
Worden wij ook aanvoerder?!
Heb jij bijzondere stekjes? Ikzelf heb een prachtige plant staan die (nog) niet in het tuincentrum verkrijgbaar is. Hij groeit intens snel, heeft zachte fluwelen bladeren, en draagt de naam: ‘Mint Geranium’! Enne, ik heb één schaars stekje. Wil jij trendsetter zijn door, net zoals de Pilea, de Mint Geranium weer terug te doen laten komen in onze vensterbanken? Laat dan in de comments weten waarom ik jou dit stekje zou moeten sturen!
Heb jij ook een moeilijk verkrijgbaar stekje dat je graag wil delen? Laat het me weten!
INSTAGRAM/// Geen zin om te wachten tot er donderdag’s een nieuwe groene blog verschijnt? Dagelijks deel ik op Instagram ook groene tips en inspiratie!