Mini eco-system in viresa fles

Wanneer kan de kurk op je mini eco-system?

In My Green House by Gertrude

Een glazen vaas, waar je uren naar kan turen. Het leeft, het groeit en het allermooiste, hij houdt zichzelf in leven zónder dat jij eraan te pas komt. Is dat niet bijzonder? In deze blog leg ik je uit hoe jij ook een mini eco-system maakt, én  wanneer het tijd is om de kurk er definitief op te doen!

Meet the MiniMe's!

advertentie

Het allerbelangrijkste van een eco-system is de fles. Die moet zowel mooi als ruim, als afsluitbaar zijn. Want bedenk dat deze altijd in je interieur aanwezig gaat zijn. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar de ‘Viresa’  flessen. Dit zijn oude gistflessen geweest, en zien er al tof uit zonder dat er iets in zit.

Ahh.. mijn fles is te smal voor mijn handen!

De meeste flessen hebben een smalle hals. En inderdaad, daar passen je handen niet in. Om deze reden kies ik dus altijd een fles uit, waar ik mijn handen wél door kan doen. Want geduldige priegelwerkjes daar houd ik niet van. Maar het kan natuurlijk goed zijn, dat jij dat helemaal fantastisch vindt. Koop in dat geval dan bij een tuincentrum drie dunne bamboestokjes, die buigzaam zijn. Bevestig aan het uiteinde aan het ene stokje een sponsje, een aan het andere een klein vorkje, en het laatste stokje  met een theelepeltje. Ps. Gebruik het sponsje om de binnenkant schoon te maken, zie stap 1.

Boodschappenlijstje en stappenplan voor jouw mini eco-system!

  • Afsluitbare fles
  • Hydrokorrels of stenen
  • Houtskool
  • Potgrond
  • Mos
  • 5 kleine plantjes

Deze plantjes kun je gebruiken:Alle soorten varens, venushaar, mini calathea, graslelie, lepelplant, vleesetende plantjes, vrouwentongen, bromelia, bladbegonia en garnalenplant.

Tip:

Bij de Intratuin verkopen ze mini-plantjes voor €1,99 en drie voor €3,99.  Veel van deze plantjes zijn prima geschikt voor een eco-system! Je kunt natuurlijk ook stekjes scoren bij stekjesruil-evenementen.

Stap 1: Check of je fles schoon is!

Het is heel belangrijk om de fles aan zowel de binnen- als de buitenkant goed schoon te maken. Want stel je hebt een vieze vlek aan de binnenkant zitten, dan zal jij, en iedereen die je flessentuin komt bewonderen, daar de rest van de tijd naar moeten kijken! Daarnaast wil je geen ongewenste stoffen in je fles die je eco-system kunnen bederven… Goed schoonmaken dus.

Stap 2: Hydro korrels

Hydrokorrels gaan ervoor zorgen dat de wortels kunnen blijven ademen, doe je dit niet dan heb je grote kans dat je wortelrot krijgt. Met als gevolg dat je planten uiteindelijk stinkend ten onder zullen gaan. Je kunt ook stenen gebruiken in plaats van hydro-korrels. Was deze eerst voordat je ze in de fles gaat doen!

Stap 3: Houtskool

Wist je dat houtskool het water zuivert en tegen schimmels werkt? Dat is ook precies de reden dat er een laagje houtskool aanbrengt op de hydrokorrels. Gebruik niet van die hele grote stukken, maar kies voor de kleintjes, ongeveer 2 centimeter houd ikzelf aan.

Stap 4: Potgrond

Ziezo de laatste stap voordat je kan gaan beginnen met het planten. Bij deze stap is het belangrijk dat je niet te mager denkt. Breng natuurlijk afhankelijk van de grootte van je fles een dikke laag van zo’n 7 a 10 cm aan met potgrond.

Stap 5: Compositie

Begin met de grootste plant die je hebt. Haal het potje weg, en verwijder de potgrond. In de aarde van sommige planten uit een tuincentrum zitten witte kunstmestkorreltjes. Die wil je niet in je flessentuin hebben. Zet het plantje in het midden van de aarde, en herhaal met de kleine plantjes zodat er een plantencompositie is ontstaan die jouw wensen vervullen. Druk de plantjes goed in de potgrond.

Stap 6: Mos

Breng als laatste stap een laag mos aan op de potgrond. Sommigen halen mos uit het bos (er staat mij iets van bij dat dit niet meer mag?). Bij de bloemenafdeling verkopen ze mos voor ongeveer €2,99. En hiervan kan je veel flessentuinen maken!

Wanneer kan de kurk erop?

Het gaat zeker drie a vier weken duren voordat je zichtbaar ziet dat de plantjes zijn aangeslagen. Je ziet dit het beste als de plant er nog helemaal fris uitziet. Als de planten een stukje zijn gegroeid, weet je helemaal zeker dat jouw maaksel nog leeft! Spray wekelijks de flessentuin met een plantenspuit vochtig.

Na een week of vier als alle planten nog in leven zijn, druk je de kurk lichtjes op de fles. De fles moet afgesloten zijn, maar zodanig dat je hem nog wel gemakkelijk losmaakt. Ontstaat er condens, dan haal je de kurk eraf en wacht je totdat de condens is verdwenen. Doe dan de kurk er weer ‘lichtjes’ op. Herhaal dit proces tot je het idee hebt dat er voldoende vocht in de fles aanwezig is, zonder dat de fles beslaat en je planten gewoon blijven leven, houd dan de kurk erop!

Gefeliciteerd, je hebt van je flessentuin een mini eco-system gemaakt! En daarnaast veel geld uitgespaard, want een beetje eco-system kost je al snel meer dan €150,00.

Kruk kopen

Oh ja, voordat ik het vergeet te vermelden, kurken verkopen ze in alle soorten en maten bij de Brouwmarkt. Bij dit bedrijf koop ik ook zelf de kurken die ik nodig heb voor heb, en heb met dit bedrijf alleen maar goede ervaringen!

Bekijk in deze vlog hoe ik een mini eco-system maak!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, tips, opmerkingen of suggesties? Laat het me vooral weten! 

INSTAGRAM/// Geen zin om te wachten tot er donderdag’s een nieuwe groene blog verschijnt? Dagelijks deel ik op Instagram ook groene tips en inspiratie!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit artikel