Zelf koffie kweken

Kan je zelf je eigen koffie kweken?

In My Green House by Gertrude

Oké, ik zal gelijk even zeggen dat dit volgende week niet het geval zal zijn, ook niet die week erop, of volgend jaar. Maar ben je echt van plan om zeker de komende vijf jaar te gaan investeren in je kamerplanten, dan zou het zo maar kunnen dat je tegen die tijd inderdaad zelf je eigen koffiebonen zult oogsten. Mits .. (daar kom ik verderop op terug)

Kopen of kweken

En daarvoor heb je natuurlijk een koffieplant nodig. Om zelf een koffieplant te kweken heb je een koffieboon nodig. Deze bonen bevinden zich in de bes die aan de koffieplant groeien. Aan geroosterde koffiebonen heb je niets, want deze zijn ‘dood’. Waar je wel wat aan hebt zijn de ongeroosterde bonen, welke je heel makkelijk online kunt kopen.


Omdat de wortels van een koffieplant al heel snel lang zullen worden, raad ik aan om meteen al het zaadje in een grote pot te doen. Vul de pot met potgrond en maak deze vervolgens vochtig. Haal de bonen nu uit de vrucht, of als ze al uit de vrucht zijn stop je deze zo’n 5 cm in de aarde. Houd de aarde tijdens de incubatietijd vochtig.

Doordat een koffieboon uit twee helften bestaat, is het goed mogelijk dat er na zo’n 2 maanden twee plantjes omhoog zit komen uit die ene boon. Na zo’n 3 a 4 maanden zul je een klein koffieplantje hebben met grote ronde kiembladeren, deze zullen er op den duur afvallen en worden vervangen door de echte spitse koffiebladeren.

Kan je deze bonen dan echt gebruiken voor consumptie?

Wanneer de plant tussen de 3 en 5 jaar is zal de eerste bloesem verschijnen. Ik betwijfel het of wij het ooit in onze huiskamers zo ver kunnen laten komen. Maar het schijnt te kunnen, maar dan loop je tegen een volgend drempeltje aan, de bestuiving. De bloesem moet worden bestuift, zonder bestuiving geen bevruchting. Geen bevruchting, geen koffiebonen! En ik geloof niet dat iemand zit te wachten op een bijen kolonie in onze huiskamers, om vervolgens nog 9 maanden te wachten totdat de bessen voldoende gerijpt zijn. Tot zo ver het romantische koffie verhaal.

Verzorging

Water: aarde vochtig houden
Standplaats: Lichte plaats zonder direct zonlicht
Kwetsbaar voor: Dopluis en kou
Prijs: €7,50 ( heb je een plant van ruim 6 maanden oud)

Deel dit artikel